Νέο «όχι» είπαν οι Έλληνες δικαστές στην υπόθεση έκδοσης των Τούρκων κουρδικής καταγωγής στην Τουρκία, αυτή τη φορά για την 21χρονη Τουρκάλα Halaz Secer, η οποία είχε συλληφθεί με τους άλλους 8 ομοεθνείς της για τρομοκρατία, λίγο πριν από την άφιξη του Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.
μαγνητικη βαση τηλεφωνου
μαγνητικη βαση τηλεφωνου
Το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας για πρώτη φορά, μάλιστα, εισήλθε στην ουσία των κατηγοριών που της αποδίδονται από την τουρκική δικαιοσύνη, κρίνοντας ότι όχι απλά δεν συνιστούν τρομοκρατικές πράξεις αλλά ούτε καν αδικοπραξίες (σ. σ. της αποδίδεται συμμετοχή σε διαμαρτυρίες και ανάρτηση πανό). Επίσης οι Έλληνες δικαστές έκριναν ότι δεν θα έχει δίκαιη δική και ενδέχεται να κατηγορηθεί για άλλες πράξεις, σχετικά με τις πολιτικές της πεποιθήσεις και τους κοινωνικούς της αγώνες.
Την απόφαση υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα περίπου 40-50 αλληλέγγυοι. Ωστόσο, η 21χρονη οδηγήθηκε πάλι στη φυλακή γιατί κρατείται και για αδικήματα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία έχει κάνει αίτημα έκδοσης και για τέταρτο άτομο από τους 9 κρατούμενους, το οποίο θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο τουρκικό αίτημα έκδοσης, το οποίο κλήθηκαν να κρίνουν οι Έλληνες δικαστές, η 21χρονη (γεννηθείσα στις 15-5-1997 στην Τουρκία) κατηγορείται για «συγκρότηση και διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης από το 2007», δηλαδή από ηλικία 10 ετών!
Σε αυτό το γεγονός στάθηκε η εισαγγελέας Ουρανία Σταθέα, η οποία με μία αγόρευση – φωτιά για το τουρκικό καθεστώς πρότεινε στους δικαστές να απορρίψουν το αίτημα.
«Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι αποδίδεται μία κατηγορία για συγκρότηση και διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης από το 2007 όταν η εκζητούμενη ήταν 10 ετών», τόνισε η εισαγγελική λειτουργός, σημειώνοντας με νόημα ότι μπορεί να κατηγορηθεί και για το προηγούμενο διάστημα: «Μπορεί να θεωρήσουν ότι και σε μικρότερη ηλικία των 7 ή και των 6 ετών διεύθυνε τρομοκρατική οργάνωση» τόνισε η κ. Σταθέα, η οποία χαρακτήρισε τα στοιχεία αόριστα και ασαφή και την κατηγορία έωλη. Επισήμανε ακόμη ότι μπορεί να εκτεθεί σε κίνδυνο ακόμη και η ζωή της, σημειώνοντας ότι από τις 16 Ιουλίου 2016 η Τουρκία είναι σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και ότι θίγονται θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και διεθνείς συμβάσεις που τα προστατεύουν. «Δεν υπάρχει δίκαιη δίκη», είπε, επικαλούμενη το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των «οκτώ», αλλά και γεγονός ότι στην Τουρκία συλλαμβάνονται αφειδώς θεωρούμενοι ως αντίπαλοι του καθεστώτος, από δημοσιογράφους και στρατιωτικούς, έως δημοσίους υπαλλήλους και δικαστές, και μάλιστα με την τήβεννο μέσα στις δικαστικές αίθουσες.
Νωρίτερα είχε δοθεί ο λόγος στην ίδια την 21χρονη η οποία αρνήθηκε την κατηγορία: «Όλα είναι ψέματα. Δεν είμαι μέλος καμίας τρομοκρατικής οργάνωσης. Εγώ το μόνο που ζητούσα είναι δωρεάν εκπαίδευση στη χώρα μου. Από 17 χρονών με συνέλαβαν και με έδιωξαν από το σχολείο. Οι γονείς μου υπέφεραν. Συνέλαβαν ακόμη και τον πατέρα μου μέσα στο σπίτι μας χωρίς να έχει κάνει κάτι».
Όπως είπε, στα λιγοστά χρόνια της έχει ήδη συλληφθεί τρεις φορές στη χώρα της και έχει κρατηθεί από λίγους μήνες κάθε φορά. Την πρώτη, όπως είπε, της έσπασαν το πόδι και τα πλευρά, χωρίς να την πάνε καν στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να ιαθούν τα τραύματά της σε μακρό χρόνο μέσα στη φυλακή. Τη δεύτερη, οι αστυνομικοί της προκάλεσαν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι καθώς την χτύπησαν πάνω στο τζάμι του περιπολικού. Την τρίτη, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά της, της έσπασαν το χέρι, ενώ έχει χρόνιο άσθμα καθώς της είχαν ρίξει δακρυγόνο στο πρόσωπο εξ επαφής: «Αν εκδοθώ δεν θα έχω δίκαιη δίκη. Θα υποστώ βασανιστήρια και κακομεταχείριση. Θα κρατηθώ σε κελιά απομόνωσης», τόνισε.
Όπως είπε, στην Ελλάδα ήρθε λίγες ημέρες πριν τη σύλληψή της και διέμενε στο σπίτι ενός φίλου του πατέρα της στην Αθήνα, ετοιμάζοντας τα χαρτιά της για αίτηση ασύλου, την οποία έκανε τελικά μετά τη σύλληψή της.
μαγνητικη βαση τηλεφωνου
σεριφης βριλησσια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου