σιλικονουχα μπουζοκαλωδια
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, υπό το βάρος των δημοσιονομικών στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2016 που παρουσιάστηκαν πρώτα στα τεχνικά κλιμάκια και ύστερα στους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), η πλευρά του Ταμείου αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την εκτίμηση για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016. Αλλά και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί που εκτιμούσαν πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος διαμορφώθηκε το 2016 στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ ή στα 3,49 δισ. ευρώ θα αναθεωρήσουν επί τα βελτίω την πρόβλεψή τους κατά 1% ή κατά 1,74 δισ. ευρώ περίπου.
μωρο ροχαλιζει
σιλικονουχα μπουζοκαλωδια
σιλικονουχα μπουζοκαλωδια
Το πότε το Ταμείο θα προχωρήσει σε επίσημη αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 είναι κάτι που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Κατά τα φαινόμενα η νέα εκτίμηση θα συμπεριληφθεί τόσο στο κείμενο αναθεωρημένου Μνημονίου που συντάσσει (Memorandum of Economic and Financial Policies - MEFP)) όσο και στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει στις 20 Απριλίου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.
Υπενθυμίζεται πως βάσει του Μνημονίου η Ελλάδα έπρεπε να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ ή 919 εκατ. ευρώ, στόχο που ξεπέρασε έξι ολόκληρες φορές. Με την επίδοση αυτή η Ελλάδα ήταν το 2016 η χώρα με το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η υπεραπόδοση του 2016 αυτομάτως βελτιώνει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το 2017 και το 2018, καθώς οι πρώτες ενδείξεις είναι πως οι θεσμοί αποδέχονται πως μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής απόδοσης του 2016 θα επαναληφθεί εφέτος και το 2018.
Πάντως, η παραδοχή του ΔΝΤ για τις επιδόσεις του 2016 δεν φαίνεται να ανοίγει το δρόμο, ώστε να μειωθούν περαιτέρω τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ που ζητά το Ταμείο για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2019. Τουλάχιστον μέχρι και σήμερα το ΔΝΤ δεν φαίνεται να υπαναχωρεί για τις παρεμβάσεις που ζητά σε αφορολόγητο και συντάξεις και ειδικά για το εύρος των μεταρρυθμίσεων αυτών. Σύμφωνα με πηγές, το Ταμείο επιδιώκει μια αλλαγή πολιτικής πιο φιλική προς την ανάπτυξη που θα διανέμει τα φορολογικά βάρη με μεγαλύτερη δικαιοσύνη και θα αφήνει τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές να λειτουργήσουν.
Σήμερα αναμένεται να συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η συζήτηση για τα αντισταθμιστικά μέτρα. Μέχρι στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έχει κομίσει στους δανειστές κοστολογημένες παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της μισθωτής εργασίας, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τον περιορισμό του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά, αλλά και την ελάφρυνση των συνταξιούχων μέσω της μείωσης του ΦΠΑ στα φαρμακευτικά σκευάσματα.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι προτάσεις της δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην αύξηση των μεταβιβαστικών πληρωμών, δηλαδή σε πολιτικές που κατευθύνουν την κατανάλωση και τη συνολική ζήτηση προς τη σταθεροποίηση του εισοδήματος των νοικοκυριών, όταν οι θεσμοί κατά κυβερνητικές πηγές προκρίνουν λύσεις που αυξάνουν την απασχόληση μειώνοντας τη φορολογία των επιχειρήσεων και το μη μισθολογικό κόστος τους.
Διαβάστε ακόμη:
Η διαπραγμάτευση προσέκρουσε στον ύφαλο του Hilton
Περικοπές στις συντάξεις από το 2018 ζητά το ΔΝΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου