στηθια γυναικας
στηθια γυναικας
Με τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που συνομολόγησαν με τους δανειστές στη Μάλτα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θα έχει επιβαρύνει στους 28 περίπου μήνες της διακυβέρνησης της του Έλληνες πολίτες με μέτρα που ξεπερνούν αθροιστικά τα 13,5 δισ. ευρώ.
Αυτό που έχει αποδειχθεί στην πράξη είναι ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε αφορούν σε παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων, είτε σε παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών υπεραποδίδουν δημοσιονομικά και τελικά προκύπτει μεγαλύτερο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο. Βέβαια αυτό έχει υφεσιακές επιπτώσεις, καθώς τα μέτρα λιτότητας που έχουν ληφθεί και τα οποία δεν είναι ορθά υπολογισμένα ως προς τη δημοσιονομική του απόδοση - πχ. οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και οι περικοπές συντάξεων - «ροκανίζουν» τη δυναμική της ανάπτυξης.
Στα μέσα του 2015 στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου η κυβέρνηση ψήφισε δημοσιονομικά μέτρα ονομαστικού ύψους 4,35 δισ. ευρώ. Αυτά απέδωσαν δημοσιονομικά περισσότερα του αναμενομένου με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, επίδοση που ήταν καλύτερη του στόχου του προϋπολογισμού που προέβλεπε έλλειμμα 0,25%.
Για το 2016 η κυβέρνηση ψήφισε επιπρόσθετες παρεμβάσεις σε φόρους και δαπάνες συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Και αυτές απέδωσαν περισσότερο, με αποτέλεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει περίπου στο 3,8% του ΑΕΠ, επίδοση που ήταν αισθητά καλύτερη του στόχου που αφορούσε σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,50% του ΑΕΠ (στις 21 Απριλίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τις προκαταρκτικές τις εκτιμήσεις για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδος το 2016 και τη Δευτέρα 24 Απριλίου θα ακολουθήσει η Eurostat).
Για το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ψηφίσει μέτρα συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,05 δισ. ευρώ αφορούν σε παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων και τα 960 εκατ. ευρώ σε παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών. Αν και εφέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να ανέλθει στο 1,75% του ΑΕΠ βάσει Μνημονίου, ωστόσο όλοι , ακόμη και το ΔΝΤ, αναμένουν επίδοση που θα είναι κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή όσος είναι ο στόχος για το 2018.
Πλέον με τη συμφωνία της Μάλτας η κυβέρνηση θα ψηφίσει μέσα στο Μάιο νέα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2019-2020 με στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα να διατηρηθεί τα εν λόγω έτη στο 3,5% του ΑΕΠ. Αυτά τα μέτρα θα έρθουν να επιβαρύνουν δυσβάστακτα κυρίως τα νοικοκυριά και σε μικρότερο βαθμός τις επιχειρήσεις.
Τα παλιά πλεονάσματα «ροκανίζουν» τα νέα
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί από την κυβέρνηση η νέα συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2023. Δηλαδή για έξι συνεχόμενα έτη, αρχής γενομένης του 2018. Ωστόσο, λόγω της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης τόσο του 2016, όσο και του 2017 ο συνολικός χρόνος που η Ελλάδα στην πραγματικότητα θα έχει τέτοιου ύψους πλεονάσματα, θα είναι οκτώ έτη και όχι έξι έτη.
στηθια γυναικας
πανεπιστημια της γαλλιας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου