Κυριακή 19 Μαΐου 2019

τι αξιζει να δεις στο πηλιο

το πρωτο χιονι στο χωριο μου
απομιμηση καβουριου συνταγη
τι αξιζει να δεις στο πηλιο
τι αξιζει να δεις στο πηλιο

Τα γεγονότα, εκείνης της βραδιάς, στοίχησαν (σύμφωνα με τα επίσημα τουρκικά στοιχεία), - όπως αναφέρει σε αφιέρωμά του το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle-, τη ζωή σε σχεδόν 250 ανθρώπους και πυροδότησαν εν συνεχεία ένα πρωτοφανές κύμα συλλήψεων και απολύσεων αλλάζοντας το σύστημα διακυβέρνησης και τον χαρακτήρα της χώρας.


τι αξιζει να δεις στο πηλιο

Σήμερα, το σκηνικό στη γέφυρα του Βοσπόρου δεν θυμίζει σε τίποτα τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν πριν από δύο χρόνια. Τη νύχτα της 15ης προς την 16η Ιουλίου 2016 το σημείο ήταν μία από τις κύριες εστίες της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία. Στρατιωτικά άρματα μάχης κατέλαβαν τη γέφυρα, παντού ακούγονταν πυροβολισμοί.


Μία ηλικιωμένη κυρία κάθεται σήμερα με ένα φλιτζάνι τσάι σε ένα παγκάκι ατενίζοντας τη γέφυρα του Βοσπόρου. Οι τραυματικές αναμνήσεις ξαναζωντανεύουν: «Κάθε φορά που κοιτάζω τη γέφυρα θυμάμαι εκείνη τη στιγμή. Δεν επιτρέπεται να την ξεχάσουμε. Αν το κάνουμε, μπορεί να ξανασυμβεί. Η απόπειρα πραξικοπήματος άφησε ίχνη στην ιστορία και στη μνήμη μας. Πολλοί θυσιάστηκαν για αυτή τη χώρα. Δεν θα αφήσουμε κανέναν παλιάνθρωπο να το καρπωθεί αυτό».


Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αίρεται, αλλά…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου